Werken met Jesmonite | pipoos (2024)

troubleshooting

Veelgemaakte foutjes op een rij en eventuele oplossingen (of hoe ze te voorkomen).

  • mengen
  • gaatjes, klontjes en timing
  • toevoegingen/combinaties met andere materialen

Te lang mengen: het geheel stolt al voor je kunt gieten of vloeit niet meer goed uit.

Oplossing? Simpelweg korter mengen! Houdt maximaal 5 minuten mengtijd aan, liever korter. Zo geef je jezelf genoeg tijd om de mal vol te gieten, alle hoekjes en gaatjes te vullen en de belletjes eruit te tikken.

Niet goed doorroeren: er blijven klontjes in zitten, de giethars hardt niet goed uit en/of de kleur is niet egaal doorgemengd.

Oplossing? Stevig doorroeren en een voor jou fijne volgorde aanhouden. Veel mensen kiezen ervoor om de Base (in etappes) bij de Liquid te gooien, dan heb je geen hoopjes poeder in de hoeken van je mengbeker. Weer anderen gooien de helft van de Liquid bij de Base om een dik papje te maken en mengen er daarna de rest van de Liquid doorheen.

Te lomp roeren: er ontstaan veel belletjes.

Oplossing? De perfecte middenweg proberen te vinden tussen snel, maar rustig mengen. Je wordt er vanzelf beter in! We beloven dat het prima te doen is. Bovendien zijn een paar belletjes onvermijdelijk.

Belletjes/gaatjes in het eindresultaat: het oppervlak is niet egaal en dus niet zo mooi als je wilt. Bovendien kan hier vocht in blijven staan, waardoor er schimmel of vlekken ontstaan.

Oplossing? Schud de gevulde mal en tik langs de randjes om belletjes naar boven te schudden. Het is niet zo erg als de belletjes bovenaan blijven hangen, want dit wordt straks de onderkant van je afgietsel, maar je kunt ervoor kiezen ze lek te prikken met een satéprikker of naald.

Je kunt er ook voor kiezen om met een schoon kwastje eerst de hele binnenkant van de mal in te smeren met een laagje Jesmonite en daarna de rest vol te gieten, dat scheelt een hoop belletjes aan de oppervlakte. Belletjes zijn bijna niet helemáál te voorkomen, dus het is ook een kwestie van accepteren. Maar beperken kan zeker en als je heel zorgvuldig werkt kun je wel een volledig glad oppervlak krijgen.

Product niet goed opslaan of te lang bewaren: het product klontert en wordt onbruikbaar.

Oplossing? Sla de ongemengde Jesmonite luchtdicht, droog, koel en donker op, tussen ongeveer 5-20 °C. Bewaar het maximaal 1 jaar, maar het liefst niet langer dan 6 maanden. Daarna is de kans groot dat vocht in de gips heeft kunnen slaan of warmte/licht effect kan hebben gehad op de Liquid.

Werken bij warm weer: de Jesmonite hardt sneller uit dan je gewend bent.

Oplossing? Een koele ruimte zoeken of sneller werken. Bij Jesmonite gaat de gips een reactie aan met het vocht uit de Liquid (net zoals wanneer je gips met water mengt). Hierbij wordt het warm en dit versnelt het uithardingsproces. Werk je in een warme ruimte, dan versnelt dit het proces nog meer. Houd daar dus rekening mee en verkort de verwerkingstijd met een paar minuten op een zomerse dag. Zoals eerder genoemd heb je ongeveer 5 minuten de tijd om de aangemaakte vloeistof te gieten, dus je kunt wel raden dat je echt snel moet werken als het warm is!

Teveel toevoegingen gebruiken: het geheel stolt niet goed of wordt bros. Hoe meer je toevoegt hoe meer het eindresultaat gaat lijken op gips. Het is dan niet meer goed waterafstotend of zo sterk van structuur.

Oplossing? Poeders en pigment gezamenlijk niet meer dan 2% van het totale gewicht laten uitmaken. Heb je bijvoorbeeld 100 gram Jesmonite gemengd, dan voeg je maximaal 2 gram pigment en/of poeder toe. Van Jesmonite terazzovlokken kun je meer toevoegen, daarover hierboven bij "technieken" meer informatie.

Verkeerde toevoegingen: de Jesmonite hardt niet goed uit, wordt plakkerig of de kleur/de versiering is niet of nauwelijks zichtbaar.

Oplossing? De juiste materialen gebruiken. De vuistregel is dat het een droge stof moet zijn, iets wat niet oplost (zoals flakes of bladmetaal) of op waterbasis moet zijn. Zo kun je bijvoorbeeld acrylverf gebruiken als pigment, hoewel de kleur dan minder fel wordt dan bij Jesmonite pigment. Gebruik in ieder geval geen materialen de bedoeld zijn voor giethars op een andere basis (zoals epoxy giethars), geen alcoholinkt of -pigment en geen materialen op alkyd- of oliebasis. Niet alles zorgt ervoor dat je project mislukt, maar dikke kans dat het beoogde resultaat niet behaald zal worden.

Verkeerde combinatie met andere materialen: de materialen hechten niet aan elkaar. Als je bijvoorbeeld geen afgietsel wilt maken, maar iets wilt bedekken (zoals een kaarsenschaal), is het belangrijk dat de Jesmonite aan de ondergrond hecht.

Oplossing? De juiste volgorde of ondergrond kan het verschil maken. Jesmonite heeft een ondergrond nodig waar structuur in zit en die het liefst een beetje poreus is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onbehandeld hout. Op een gladde ondergrond krijgt Jesmonite geen grip. Wil je dus bijvoorbeeld epoxy giethars en Jesmonite combineren? Giet dan eerst de Jesmonite, laat goed uitharden en uitdrogen en giet daarna epoxy. Want epoxy pakt wél op gladde ondergronden.

Werken met Jesmonite | pipoos (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 6662

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.